Puude lõikus talvel?

Talv ei ole just esimene aastaaeg, mis puude lõikamisele mõeldes meelde tuleb, kuid mõningatel juhtudel võib see olla täiesti sobilik aeg. Siin on mõned põhjused, miks:

Talv on puude puhkeperiood, mis tähendab, et nad ei kasva aktiivselt, mistõttu ei tekita lõikus puule ka täiendavat stressi.

Talvekuudel pügamine võimaldab puu võra selgemalt näha, kuna see ei ole lehtedega kaetud. Nii on lihtsam teha strateegilisi lõikeid ja parandada puu üldist kuju.

Talvine pügamine võib samuti aidata vältida teatud haiguste levikut. Kuna paljud haigused levivad lõikehaavade kaudu, võib puhkeperioodil pügamine aidata vähendada nakkusohtu. Suuremad lõikehaavad võib katta haavabalsamiga, mis vähendab nakkusohtu.

Surnud või kahjustatud okste eemaldamine võib aidata edendada uut kasvu ja aitab takistada kahjurite ja haiguste levikut.

Loomulikult on talvel puude lõikamisel oluline kasutada õigeid tehnikaid. Puu kahjustamise vältimiseks tuleb kasutada kindlasti teravaid ja puhtaid tööriistu. Talvisel lõikamisel tuleb eelkõige eemaldada surnud, kahjustatud või haiged oksad ning väiksemad oksad. Tuleb olla ettevaatlik, et ei eemaldaks liigselt puu võrast, mis võib põhjustada stressi ja puud nõrgendada. Suuremad okstelõikused tuleb jätta suvisele perioodile.

Üldiselt saab enamikke puid talvel kärpida, kui teha seda õigesti. Siiski võivad mõned puud olla talvise pügamise suhtes tundlikumad kui teised. Näiteks igihaljad taimed ja puud ning puud, mis toodavad mahla (nagu vahtrad ja kased), ei pruugi talvisele pügamisele hästi reageerida.

Talviseks lõikuseks on parimad lehtpuud (puud, mis kaotavad oma lehed sügisel). Need puud on juba puhkeseisundis ja neid ei kahjusta lõikus. Mõned tavalised lehtpuud, mida saab talvel kärpida, on tamm, saar ja jalakas.

Enne talvist puu pügamist konsulteerida arboristiga, kes oskab teie puu kohta konkreetseid nõuandeid anda.